Wat kan oudere doen tegen slinkende spieren?

Hoeveel moeten ouderen sporten om spierverval tegen te gaan?

Wie zijn spieren een tijdje niet gebruikt, ziet ze al snel slinken. Zonder hulp komt een astronaut die maandenlang in gewichtsloosheid heeft vertoefd zijn ruimteschip niet meer uit. Het gips dat een gebroken arm beschermt is door de krimpende, in onbruik geraakte armspieren al na een paar dagen te groot. Vooral ouderen zien hun spiermassa elk jaar afnemen. Voor hen kan dat gevaarlijk zijn: het werkt valpartijen in de hand, velen komen uiteindelijk de trap amper meer op. Hoeveel moeten ouderen sporten om dat spierverval te compenseren?

Ouderdomskwaal

‘Het slinken van de spieren is een ouderdomskwaal, maar wel één die al vanaf ons 30ste de kop op steekt’, zegt Andrea Maier, hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit. Vanuit Australië – waar ze naast haar baan in Amsterdam werkt op de Universiteit van Melbourne – wijst Maier op een voor de hand liggende remedie: beweging. ‘Maar veel mensen willen niet horen dat ze moeten oefenen. Die hebben liever een medicijn dat ze elke dag moeten slikken, om hun spiermassa uit te breiden.’

Maier is betrokken bij een product dat weleens de eerste goede kandidaat zou kunnen zijn. ‘Het medicijn vermindert de afbraak van spierweefsel. Na drie maanden hadden de gezonde ouderen beduidend meer spiermassa dan de controlegroep – zonder extra te hoeven trainen.’ Het medicijn, dat wereldwijd getest werd op bijna duizend gezonde ouderen, had geen bijwerkingen. Toch ziet Maier het niet als de oplossing voor het spiervervalprobleem: ‘Het was een zeer geringe stijging van de spiermassa, de ouderen sprongen niet ineens in het rond, of klommen direct de trap op.’ Bovendien zal de oudere toch moeten sporten – je kunt zo’n duur medicijn niet constant blijven slikken.

Om meer te lezen klik op onderstaande link:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/wat-kan-oudere-doen-tegen-slinkende-spieren~bb62b2a1/